Artikel: Dag UWV, hallo uitzendbureau

Brabants Dagblad

Anne Salomons

Werkloos? Inmiddels vindt een derde van de werkzoekenden die zich bij het UWV hebben ingeschreven een baan via het uitzendbureau.

Nederland telt meer dan een half miljoen werklozen. Om hen weer aan de slag te krijgen, bemiddelt het UWV Werkbedrijf. Maar de laatste jaren komen steeds meer mensen via uitzendbureaus weer aan werk. Zeker nu flink bezuinigd wordt op het UWV en de arbeidsbemiddeling vrijwel uitsluitend digitaal geschiedt, ligt voor de uitzendbranche een markt open om het almaar groeiende aantal werklozen aan het werk te helpen.

Uitzendbureaus bieden doorgaans een snellere weg uit de werkloosheid en een opstapfunctie naar een nieuwe baan. In Amsterdam wil de politiek zelfs mensen met een bijstandsuitkering verplichten zich in te inschrijven bij uitzendbureaus, anders verliezen zij hun uitkering. Het UWV en de uitzendbranche zijn in het afgelopen decennium geleidelijk aan steeds meer gaan samenwerken. “De publieke en private samenwerking is inmiddels groot en dat is een goede ontwikkeling”, aldus Marloes de Graaf-Zijl, econoom en onderzoeker aan het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) van de Universiteit van Amsterdam. “Het is standaard UWV-beleid om mensen met een uitkering zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen en het eerste wat het UWV vaak doet, is iemand die een uitkering aanvraagt, doorsturen naar uitzendbureaus.”

Klik hier voor de rest van het artikel

Copyright 2012 Wegener NieuwsMedia BV. All Rights Reserved
 
| More