Fellowship voor journalisten

Drie vooraanstaande universitaire Duitse instellingen en AIAS zetten hun deuren open voor vooraanstaande journalisten. Zij bieden gezamenlijk een fellowship aan, dat voorziet in een betaald studieverblijf van één tot drie maanden. De beurs biedt journalisten de gelegenheid te werken aan een innovatief journalistiek product op het terrein van het sociaal-economisch beleid, de verzorgingsstaat en Europese integratie.

De beurs – officieel Journalist in Residence Fellowship genoemd – is het product van een samenwerkingsprogramma van het Max Planck Instituut für Gesellschaftsforschung in Keulen, het WissenschaftsZentrum Berlin für Sozialforschung (WZB), het Zentrum für Sozialpolitik (ZES) van de Universiteit van Bremen en AIAS. Nederlandse journalisten kunnen in principe bij elk van deze instellingen voor een studieverblijf in aanmerking komen.

De instellingen bieden de journalisten toegang tot verschillende projectgroepen in hun academische gemeenschap. De gedachte is dat zij zo een beter begrip krijgen van de aard en precisie van het vigerende sociaal-economisch onderzoek en dat tegelijkertijd de medewerkers van de instellingen hun voordeel kunnen doen met de praktische expertise van journalisten. Het initiatief, dat uit de koker komt van het Max Planck Institut, wordt gefinancierd door de Volkswagen Stiftung. Journalisten kunnen op individuele basis solliciteren naar een fellowship of stipendium (zie onder); per maand is een toelage van maximaal 5.000 euro beschikbaar per persoon.

Meer informatie over het project en de selectieprocedure is te vinden op de website van het Max Planck Instituut (www.mpifg.de). Sollicitaties dienen direct gericht te worden aan het Max Planck Instituut, t.a.v. mevrouw Christel Schommertz. Contactpersoon voor het programma is Prof. Jelle Visser, jelle.visser@uva.nl. De sollicitatieprocedure is open tot 16 november 2009. Zie voor meer informatie www.uva-aias.net/news_agenda/news/237

Journalist in Residence fellows

2009

  • 16 maart – 31 mei, Stefan von Borstel, Redakteur Berliner Morgenpost/DIE WELT/ WELT am SONNTAG
  • Najaar 2009, Klaus Max Smolka, Correspondent FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND GmbH & Co KG

2008

  • 5 – 16 Mei, Hubert Beyerle, freelance business journalist, Germany
  • 10 – 21 Maart, Hilda Bouma, Het Financieele Dagblad, Netherlands
  • 1 Februari – 1 Mei, Gijs Herderscheê, De Volkskrant, Netherlands
Een samenwerking tussen:
 
| More