Wie zijn wij

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam bundelen kennis rond het thema ‘arbeid’ in het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS). Het AIAS is een interdisciplinair instituut waarin economen, sociologen, juristen, psychologen en medici werkzaam op het terrein van arbeid hun expertise samenbrengen.

Het AIAS wordt gedragen door een aantal vooraanstaande wetenschappers die binnen de Universiteit van Amsterdam hun sporen verdiend hebben met onderzoek en onderwijs op het terrein van arbeidsstudies. Zij houden zich binnen hun faculteiten en onderzoeksinstituten bezig met arbeidseconomie, arbeidsrecht, gezondheidsrecht, arbeid en gezondheid, arbeids- en organisatiepsychologie en arbeidssociologie.

Onderzoek

De onderzoekers van het AIAS bestuderen arbeidsvraagstukken vanuit verschillende gezichtspunten wat leidt tot een substantiële verrijking en verbreding van het onderzoek over de rol en betekenis van arbeid in de samenleving.
In het onderzoeksprogramma staan de doelstellingen en onderwerpen van het AIAS beschreven.

Onderwijs

AIAS verzorgt verschillende vormen van onderwijs. Zo worden er diverse (incompany) leergangen georganiseerd in samenwerking met De Burcht/Vakbondsmuseum, Clingendael, MKB Nederland, GBIO en de Gemeente Amsterdam. Samen met de Graduate School of Social Sciences en de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen organiseert AIAS sinds 2004 jaarlijks de Comparative Labour and Organisation Studies. En vanaf januari 2011 zijn we gestart met het PhD Lab. Een scholingstraject voor o.a. Promovendi aan de Hogeschool van Amsterdam: de domeinen Economie en Management en Maatschappij en Recht.

Er zullen geen nieuwe edities meer starten van de postinitiële Master HRMArbeid, Organisatie en Beleid.

Wel bieden we vanaf september 2011 de nieuwe interdisciplinaire leergangencyclus ‘Arbeidsvraagstukken en Beleid’ aan, met de leergangen

Meer (algemene) informatie is te vinden op deze website of op te vragen bij:

AIAS secretariaat

Tel. 020 525 4199
E-mail onderwijs-aias@uva.nl

Data

Het AIAS heeft onder meer als doel om zichzelf te ontwikkelen tot een belangrijk academisch centrum van sociaal-economische kennis in Nederland. Het AIAS heeft verschillende databases met gegevens over industriele relaties, arbeidsorganisaties, arbeidsmarkten en arbeidsomstandigheden in Nederland en het buitenland.

Overige activiteiten

AIAS organiseert verscheidene conferenties en seminars waaronder:

  • AIAS jaar-conferentie
  • Conferenties voor diverse (onderzoeks)projecten
  • Lunchseminars & lezingen

De meeste bijeenkomsten worden georganiseerd door het secretariaat:
Angelique Lieberton (Office manager)
Anüska Griffith (management assistant)

AIAS secretariaat

Tel. 020 525 4199
E-mail aias@uva.nl

 
| More